Right Place..Right Time ..Right Person …& for the Right Reasons

Nasib Anak -Anak Kapal Kabin Penerbangan Mendapat Perhatian

Nasib Anak -Anak Kapal Kabin Penerbangan Mendapat Perhatian

Jun 29, 2012

 

NUFAM, Kesatuan Kebangsaan Anak-Anak Kapal Kabin Malaysia telah mengadakan satu Majlis Makan Malam serta dialog bersama Yb Dato Ahmad Maslan, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Majlis turut di sertai oleh Yb Dato Azalina dan Ybhg Dato Hj Sahlan, Setiausaha Politik kepada YAB Perdana Menteri.

Tujuan Majlis ini diadakan ialah untuk membangkitakan isu-isu pekerjaan golongan anak-anak kapal kabin penerbangan. Antara yang di bincangkan adalah:

- Dialog mengenai dasar baru Kerajaan Malaysia untuk membantu dan meningkatkan tahap gaji pekerja yang merupakan yang terendah di antara penerbangan penerbangan yang lain.

-Isu perancangan persaraan hidup pekerja-pekerja anak kapal kabin penerbangan  di syarikat GLC dan juga di syarikat penerbangan dalam negara.

-Isu-isu yang mengugatkan sektor prindustrian penerbangan dan langkah -langkah yang di ambil oleh Kerajaan Malaysia untuk menyelamat pekerja-pekerja di dalam sektor ini.

-Isu untuk membantu pekerja-pekerja anak kapal kabin mendapatkan pembiayaan rumah dan sebagainya dari Syarikat kewangan tempatan.

-Isu -isu hak pekerjaan dan hak kaum wanita di dalam syarikat penerbangan.

-Bantuan keluarga untuk pekerja ibu tunggal yang bekerja sebagai anak kapal kabin.

-Penindasan Pekerja di dalam sektor penerbangan.

468 ad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 + one =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>